Scortisoara este toxica! Afla de ce mai jos.
Ei bine, pana de curand, eu nu stiam treaba asta. Eram convins ca scortisoara nu este doar delicioasa, ci si sanatoasa. Ba chiar auzisem vag de niste studii care spuneau ca scortisoara ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, deci era si un fel de aliment-minune.
Ei bine, desi toate lucrurile bune pe care le stim despre scortisoara sunt adevarate, la fel de adevarat este si acela ca scortisoara pe care o mancam noi – cea care este disponibila in orice magazin – este toxica.
Si asta pentru ca scortisoara pe care o mancam nu este scortisoara adevarata.
Scortisoara “adevarata” este scortisoara de Ceylon, scortisoara care arata diferit de cea pe care o consumam noi – Cassia cinnamon sau scortisoara Cassia, originara din China sau Indonezia. Mai jos poti vedea diferenta dintre cele doua tipuri de scortisoara:
Scortisoara Cassia, conform studiilor efectuate de-a lungul anilor, poate face rau organismului uman, ducand la inflamarea sau chiar afectarea mai serioasa a ficatului, datorita unei substante pe care o are in exces, numita cumarina (coumarin). Daca nu ma credeti pe cuvant, Wikipedia confirma, precum si acest articol din Medical News Today.
Scortisoara adevarata, cea de Ceylon, are si ea cumarina, insa in cantitati mult mai mici. S-a dovedit, de fapt, ca ieftina scortisoara de magazin, originara din China sau Indonezia, are pana la de 63 de ori mai multa coumarina decat surioara ei din Ceylon
De fapt, s-a mers pana acolo incat Uniunea Europeana a reglementat folosirea scortisoarei obisnuite la 50 de miligrame per kilogram pentru ca este foarte periculoasa.
Daca scortisoara este toxica si atat de periculoasa, de ce se foloseste? Ei bine, stim cu totii ca lucrurile nesanatoase nu sunt intotdeauna interzise, iar scortisoara in sine nu te omoara imediat ce-ai consumat un varf de lingurita. Consumul constant de cantitati mari (aproximativ un varf de lingurita pe zi, pentru un adult) poate provoca probleme ficatului insa consumul sezonier, in anumite limite, probabil ca reduce mult riscurile.
Daca obisnuiesti sa mananci multa scortisoara, ai o scapare: poti cumpara varianta sanatoasa, scortisoara de Ceylon (care este mult mai scumpa – acesta fiind si motivul pentru care surioara cea toxica este preferata, fiindca este mai ieftina). Destul de greu de gasit in Romania, ea exista totusi si o simpla cautare pe Google va va da doua-trei rezultate de magazine care vand acest tip de scortisoara mai sanatoasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu