Cat costa mancarea BIO pe o luna?
Uite ca s-a terminat si luna noiembrie, o luna in care am derulat un experiment ale carui rezultate sunt foarte interesante: am mancat exclusiv bio (mai multe detalii mai jos), in ideea de a afla cat costa sa mananci doar mancare bio, timp de o luna. Am scris initial despre experiment aici si am vrut sa fac un update dupa doua saptamani, cand cheltuielile pareau sa o ia razna, dar din pacate timpul nu mi-a permis. Asa ca vedem direct rezultatele experimentului bio timp de o luna!Inainte de toate, trebuie sa spun ca personal cred ca este imposibil, in momentul de fata, cel putin in orasul in care traiesc eu (Drobeta Turnu Severin) sa mananci exclusiv organic. Nu vorbesc despre preturi, ci despre dificultatea de a gasi ceea ce iti trebuie. Mancarea trebuie sa fie cat mai variata cu putinta, lucru imposibil momentan. De exemplu, ne-a fost aproape imposibil sa gasim carne bio!
Haideti sa va zic intai, pe scurt, ce a insemnat “exclusiv bio” (care n-a fost deloc exclusiv), dupa cum am explicat si in primul articol:
– am folosit multe ingrediente pe care le aveam deja in casa (ulei, otet, sare, zahar, condimente, o mica parte mancare: niste biscuitei organici, o punga de naut bio si una de linte).
– alimente care nu au fost bio: peste proaspat, o parte din paine (am gasit pana la urma paine ecologica la Carrefour – nu stiam ca au asa ceva), carne de porc (am mancat doua pranzuri, plus un gratar in a treia zi), doua iesiri in oras (nu sunt trecute la costurile totale), 6 oua (am ramas fara si nu am mai gasit bio cand am avut nevoie), trei avocado insemnand trei mic dejunuri pentru mine, cam toate fructele (mere, banane, portocale, pere), branza, mare parte din rosii si alte legume (in special pentru ciorba). De asemenea, de cateva ori cand am fost la plimbare am cumparat porcarioare care nu erau bio (covrigi, covrigei, lucruri de genul)
Cu alte cuvinte, cred ca putem spune ca dintr-o luna, cam o saptamana s-ar putea incadra lejer la mancare “ne-bio”. Probabil daca ar fi sa facem din nou experimentul, am reusi sa consumam mai mult bio, mai ales acum ca avem ceva experienta, stim ce si cand sa cumparam de la magazine – si unde.
De unde am facut cumparaturile pentru luna bio?
Majoritatea mancarii a venit de la Dried Fruits – un colet de aproape 300 de lei continand diferite tipuri de nuci si alune, fasole, paste bio, chia, linte, orez integral, fructe deshidratate si cateva supe instant, bio.
Am facut o comanda de aproap 200 de lei la BioPortal – am cumparat miere si un gem excelent de zmeura fara zahar (pe care il recomand din suflet!), fulgi de ovaz pentru dimineata, doua pungute de orez semi-preparat si rontaiele (covrigei, biscuiti etc).
Restul a fost cumparat de la supermarketuri in general: Carrefour a fost principala noastra sursa de aprovizionare, fiindca au probabil cea mai variata oferta bio la noi in oras. Din pacate, deseori am gasti fructe si legume in stare foarte proasta si a trebuit sa cumparam variante ne-bio. Cu mare surprindere si placere am descoperit, insa, Lidl: mai mereu au avut promotii la legume si fructe bio, preturi mai bunde decat la Carrefour si produse mai proaspete. Intamplator am ajuns acolo, dar am devenit fan.
Am cumparat pui bio de la o carmangerie locala, dar am dubii in privinta faptului ca era intr-adevar certificat organic (se vindea varsat, neambalat) si am descoperit un mic magazinas cu legume si fructe organice, dar nu am cumparat decat cartofi si pere bio de doua ori. Nu aveau o oferta prea variata.
In final, a trebuit sa mergem o data la DM: am cumparat niste piureuri bio la borcan de la ei, pentru copil – au preturi foarte bune. Am cedat ispitei si am mai luat niste pungi de covrigei si biscuitei.
Cat a costat sa mancam o luna bio?
Suntem o familie de 3: sotia, baietelul de 2 ani jumate si eu. Initial am vrut sa separ cheltuielile (felurile de mancare, fructele, dulciurile si porcarioarele si mancarea pentru copil), dar m-am incurcat pana la urma – iar separarea mancarii copilului care a mancat impreuna cu noi era si mai dificila – asa ca am suma totala:
1999,95
Aproape 2000 de lei, suma incluzand si mancarea care nu a fost bio. Practic, toata mancarea pe luna noiembrie ne-a costat atat.
Partea buna? Am mai ramas cu o parte din mancarea cumparata (mai avem cam o jumatate de punga de chia, linte, miere, orez, fructe deshidratate si alune, plus ce mai ramasese in frigider: niste lapte, iaurt, rosii si un castravete bio). Estimez ca mai avem mancare in valoare de 100 de lei, dar nu o scad – las suma asa cum este.
Ce am invatat din luna bio?
Sincer, mie nu mi se pare extrem de scump, daca intr-adevar exista beneficii (alimente curate, lipsa conservantilor si a chimicalelor). Noi cumva reusim sa cheltuim mult pe mancare in fiecare luna, deci diferenta nu este uriasa – dar este, peste 100 de euro lunar si astea se aduna.
Din luna bio am invatat ca este dificil sa mananci exclusiv organic in momentul de fata. Comparativ cu produsele obisnuite, mancarea organica exte extrem de scumpa. Am ales intentionat luna noiembrie pentru a nu simti atat de mare diferenta la legume (cand in piata erau 2 lei kg de castraveti si 3 cel de rosii…) dar tot mi s-au parut extrem de scumpe. Pe de alta parte, lucrurile cumparate online, uscaturile, nu imi par atat de scumpe: orez, paste, fasole si toate cele cred ca vom incerca sa le inlocuim cu varianta bio.
Nu ne-am simtit mai bine, mai sanatosi, mai impliniti mancand bio. Nu am slabit, nu ne-am ingrasat, nu s-a intamplat nimic deosebit. Parca am mancat ceva mai putin si parca as zice ca am mancat mai putine porcarioare decat de obicei, dar nu imi dau seama.
Ce as face diferit? In primul rand, as comanda mai mult online. Preturile sunt mult mai bune decat in magazine si merita efortul unei comenzi consistente o data pe luna. Acum stiu mai bine preturile din magazine si as cumpara mult mai mult de la Lidl, de exemplu, care mereu par sa aiba cate o promotie. As face stocuri daca prind promotii, m-as uita mai des la raionul cu termen de valabilitate scurt – cel putin la noi in oras, acolo ajung mereu produse bio.
As continua sa mananc exclusiv bio?
Sincer, da. As face asta oricat de des as putea, desi mintea mea refuza sa accepte sa plateasca pe un avocado bio 10 lei, in cazul in care unul normal, mai mare, este 3 lei. Si tot asa. Dar cu siguranta nu o voi face. In acest moment nu ne permitem sa mancam exclusiv bio, dar voi continua sa consum cat mai multe alimente organice: unele chiar sunt similare la pret cu cele normale si probabil orice bonus ajuta.
Trebuie luat in considerare, de asemenea, ca am mers in aceasta luna bio avand cu un ochi in portofel. Probabil ca am fi putut foarte lejer sa cheltuim de trei ori mai mult pentru a lua toate “nebuniile” bio disponibile si trebuie sa recunosc ca multe dintre ele reusesc sa iti fure atentia. Partea proasta este ca multe dintre ele nu sunt prea sanatoase (mult zahar, multa grasime). In acelasi timp, probabil ca am fi reusit sa reducem cheltuielile daca renuntam la niste mofturi (covrigei, biscuitei…)
Nu stiu cat de folositoare sunt aceste date, dar sper sa va ajute. Puteti incerca un astfel de experiment timp de o saptamana, pentru a vedea unde sunteti. Sau puteti ignora complet “prostia asta bio”. Cum vreti!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu