Da, orasul in care locuiesc eu trage toata apa potabila din Dunare. Am realizat lucrul asta, abia in urma cu cateva luni. Un fluviu care trece printr-o sumedenie de tari Europene, prin capitale intens poluate, o Dunare care tot strange gunoaie si boala de-a lungul a mii de kilometri… asta este apa pe care o beau eu. Imbogatia cu clor care omoara toate lighioanele, filtrata de-o cana care elimina acel clor si multe alte metale.
Dar este oare suficient?
Calitatea apei este – sau mai bine zis, ar trebui sa fie – mult mai buna dupa ce folosesc cana filtranta. Daca intr-adevar functioneaza asa cum zice (si nu cred ca nu o face), opreste rugina aferenta tevilor de apa imbatranite si distruse, clorul precum si alte metale. Insa apa din Dunare sau apa de la robinet pentru cei care au norocul altor rauri prin preajma nu are doar problema ruginii din tevi si a eventualelor metale.
O cana filtranta nu opreste excesul de nitriti si nitrati si pana la urma toate porcariile care se gasesc, din pacate, prin toate raurile de pe planeta asta. Dunarea in sine este infecta. Stiu, pentru ca o vad. Stiu, pentru ca mergeam la pescuit si mi se parea atat de imputita incat nici pestii pe care ii prindeam nu puteam sa ii mananc. Asa ca… ar trebui sa beau apa din ea?
Si uite, cu gandurile astea in minte, am revenit la apa plata. Momentan, pentru ca este mai ieftin (dar nu cu mult), folosim apa plata doar pentru baut, iar cand vine vorba de gatit, folosim in continuare apa filtrata. E un compromis pe care l-am gasit acum si la care, probabil, vorm renunta incet-incet, pe masura ce imi voi dori sa elimin toate potentialele porcarii care-mi intra in corp.
Dar nici apa plata nu este mereu o optiune sigura. Excluzand posibilitatea ca orice apa sa fi fost depozitata incorect sau infestata cu cine stie ce streptococ/stafilococ sau ce-o infecta apele, sunt anumite ape care nici macar nu sunt “de izvor”. Am incercat insa sa studiez bine piata si am mers pe cea care mie mi-a parut cea mai buna optiune: Aquatique.
Recunosc, alegerea mi-a fost influentata si de faptul ca scrie pe ea ca e safe pentru bebelusi (si noi am folosit-o fara probleme evidente), dar si de faptul ca are un pret decent. La inceput ma lasasem influentat si de campaniile din jurul Aqua Carpatica, dar sticlele lor sunt atat de subtiri incat pur si simplu mi s-au spart in cateva ocazii, ca m-am suparat si am schimbat firma.
In concluzie, nu am deloc incredere in apa de la robinet din Romania. Nu e ceva bazat pe dovezi clare, este pur si simplu vorba de lipsa de incredere cauzata de o analiza logica, zic eu, a problemei. Iar varianta apa plata nu este mult mai scumpa fata de cana filtranta, dar este ceva mai incomoda pentru ca se strang atat de multe bidoane de apa ca nu mai stii ce sa faci cu ele. Plus ca trebuie sa le si cari – in cazul meu pana la etajul 3, fara lift.
Voi ce ziceti? Beti apa de la robinet? Considerati apa de la robinet sigura de baut sau tot pe mana apei plate mergeti?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu