Recomandari pentru spalatul pe maini


Specialiştii germani din domeniul sănătăţii fac noi recomandări privind spălatul corect pe mâini. 

Precizările specialistor date publicităţii de agenţia de presă DPA, vin pentru a clarifica ocaziile în care mâinile trebuie neapărat spălate: 

– Întotdeauna, înainte de mese şi înainte de manipularea medicamentelor sau cosmeticelor; 

– Întotdeauna după întoarcerea acasă, după folosirea toaletei, după suflarea nasului, după ducerea mâinii la gură în timpul unui acces de tuşe, precum şi după contactul cu deşeuri, cu animale sau cu hrană pentru animale; 

– Întotdeauna, înainte şi după prepararea alimentelor şi, de multe ori, în timpul pregătirii hranei, mai ales în cazul cărnii crude; 

– Întotdeauna după contactul cu persoane bolnave, precum şi înainte şi după tratarea unei răni.

Romanii care au pensie pana in 872 lei, nu mai trebuie sa plateasca sanatatea


Guvernul a majorat plafonul pensiilor pentru care nu se calculează contribuţia de sănătate.
 
 “Este vorba de punerea în concordanţă a noului Cod fiscal cu legea reformei din sănătate. Că urmare a creşterii punctului de pensie la 872 de lei, se punea problemă scutirii sau preluării impozitării pentru serviciile de sănătate sub cifră nouă indicată de 872 lei. Vechea prevedere consideră că doar pensiile sub punctul de pensie în 740 de lei sunt scutite de contribuţii la asigurări de sănătate. Noul plafon de scutire de contribuţii este de 872 de lei, că urmare a majorării punctului de pensie”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, conform Digi24.
 
 Cei 500.000 de pensionari din România care vor beneficia de această prevedere, se adaugă celor aproape două milioane de persoane care au beneficiau şi până acum de scutire.

Doua specii de peste ne otravesc cu mercur si plumb!


Cumparam peste cu gandul de a manca sanatos, insa in realitate ne otravim corpul. Astfel ca, in locul de ”grasimile bune” Omega 3 ne hranim cu mercur si plumb, iar in loc de proteine ne intoxicam cu tot felul de toxine.
Specialistii din sanatate au loc in vizor doua tipuri de peste: somonul si pangasiusul, respectiv cel mai scump si cel mai ieftin peste.
O analiza arata ca s-a gasit mercur si plumb, in pestii din magazine.
Ambele tipuri de peste ne dau peste cap sanatatea.

Când și cum ar trebui să faci sport?

 

                             Când și cum ar trebui să faci sport? 

Potrivit specialiștilor în domeniu, momentul optim pentru exercițiile fizice este dimineață. Indiferent că faci jogging, că te plimbi cu bicicletă, mergi la sală sau la alergat în parc, cel mai bine este să îți programezi aceste activități dimineață. Motivul pentru care exercițiile fizice făcute dimineață sunt mai eficiente constă în faptul că mișcarea ameliorează funcționarea sistemului cardiovascular, pune inimă la treabă și stimulează eliberarea de endorfine, acel hormon care ne oferă senzația de bine.
 
  Astfel, dacă îți programezi exercițiile fizice dimineața este că și cum ți-ai încărca bateriile, asta te va face să te simți plină de energie toată ziua, ceea ce te va stimula să faci mai multe lucruri, deci să arzi mai multe calorii. Când te simți energică îți vine mai ușor să ocolești puțin până să ajungi acasă, să urci pe scări și nu cu liftul sau să faci o plimbare mai lungă în parc cu animalul de companie. Toate aceste activități se traduc în calorii arse, deci mai puține kilograme.
 
 Dacă îți planifici exercițiile seară, pe lângă faptul că “ratezi” energia pe care o poți resimți peste zi poți să îți dereglezi și somnul, pentru că creierul devine hiperexcitat din cauza hormonilor și tu te simți activ și energizat în loc să te pregătești de relaxare și somn. Totuși, exercițiile de seară au un avantaj psihologic. După o zi grea e minunat să te poți eliberă de tensiunea acumulată și de stres alergând prin parc sau la oră de aerobic. Specialiștii recomanda însă că aceste activități să se finalizeze cu cel puțin 3-4 ore înainte de oră ta obișnuită de culcare.
 
 Dacă v-a plăcut articolul nostru, verificați și celelalte poștări, sperăm că va vor fi pe plac și va mai așteptăm.

Afla cat te costa sa mananci sanatos o luna!


Cat costa mancarea BIO pe o luna?

Uite ca s-a terminat si luna noiembrie, o luna in care am derulat un experiment ale carui rezultate sunt foarte interesante: am mancat exclusiv bio (mai multe detalii mai jos), in ideea de a afla cat costa sa mananci doar mancare bio, timp de o luna. Am scris initial despre experiment aici si am vrut sa fac un update dupa doua saptamani, cand cheltuielile pareau sa o ia razna, dar din pacate timpul nu mi-a permis. Asa ca vedem direct rezultatele experimentului bio timp de o luna!

Inainte de toate, trebuie sa spun ca personal cred ca este imposibil, in momentul de fata, cel putin in orasul in care traiesc eu (Drobeta Turnu Severin) sa mananci exclusiv organic. Nu vorbesc despre preturi, ci despre dificultatea de a gasi ceea ce iti trebuie. Mancarea trebuie sa fie cat mai variata cu putinta, lucru imposibil momentan. De exemplu, ne-a fost aproape imposibil sa gasim carne bio!

Haideti sa va zic intai, pe scurt, ce a insemnat “exclusiv bio” (care n-a fost deloc exclusiv), dupa cum am explicat si in primul articol:

– am folosit multe ingrediente pe care le aveam deja in casa (ulei, otet, sare, zahar, condimente, o mica parte mancare: niste biscuitei organici, o punga de naut bio si una de linte).

– alimente care nu au fost bio: peste proaspat, o parte din paine (am gasit pana la urma paine ecologica la Carrefour – nu stiam ca au asa ceva), carne de porc (am mancat doua pranzuri, plus un gratar in a treia zi), doua iesiri in oras (nu sunt trecute la costurile totale), 6 oua (am ramas fara si nu am mai gasit bio cand am avut nevoie), trei avocado insemnand trei mic dejunuri pentru mine, cam toate fructele (mere, banane, portocale, pere), branza, mare parte din rosii si alte legume (in special pentru ciorba). De asemenea, de cateva ori cand am fost la plimbare am cumparat porcarioare care nu erau bio (covrigi, covrigei, lucruri de genul)

Cu alte cuvinte, cred ca putem spune ca dintr-o luna, cam o saptamana s-ar putea incadra lejer la mancare “ne-bio”. Probabil daca ar fi sa facem din nou experimentul, am reusi sa consumam mai mult bio, mai ales acum ca avem ceva experienta, stim ce si cand sa cumparam de la magazine – si unde.

De unde am facut cumparaturile pentru luna bio?

Majoritatea mancarii a venit de la Dried Fruits – un colet de aproape 300 de lei continand diferite tipuri de nuci si alune, fasole, paste bio, chia, linte, orez integral, fructe deshidratate si cateva supe instant, bio.

Am facut o comanda de aproap 200 de lei la BioPortal – am cumparat miere si un gem excelent de zmeura fara zahar (pe care il recomand din suflet!), fulgi de ovaz pentru dimineata, doua pungute de orez semi-preparat si rontaiele (covrigei, biscuiti etc).

Restul a fost cumparat de la supermarketuri in general: Carrefour a fost principala noastra sursa de aprovizionare, fiindca au probabil cea mai variata oferta bio la noi in oras. Din pacate, deseori am gasti fructe si legume in stare foarte proasta si a trebuit sa cumparam variante ne-bio. Cu mare surprindere si placere am descoperit, insa, Lidl: mai mereu au avut promotii la legume si fructe bio, preturi mai bunde decat la Carrefour si produse mai proaspete. Intamplator am ajuns acolo, dar am devenit fan.

Am cumparat pui bio de la o carmangerie locala, dar am dubii in privinta faptului ca era intr-adevar certificat organic (se vindea varsat, neambalat) si am descoperit un mic magazinas cu legume si fructe organice, dar nu am cumparat decat cartofi si pere bio de doua ori. Nu aveau o oferta prea variata.
In final, a trebuit sa mergem o data la DM: am cumparat niste piureuri bio la borcan de la ei, pentru copil – au preturi foarte bune. Am cedat ispitei si am mai luat niste pungi de covrigei si biscuitei.

Cat a costat sa mancam o luna bio?

Suntem o familie de 3: sotia, baietelul de 2 ani jumate si eu. Initial am vrut sa separ cheltuielile (felurile de mancare, fructele, dulciurile si porcarioarele si mancarea pentru copil), dar m-am incurcat pana la urma – iar separarea mancarii copilului care a mancat impreuna cu noi era si mai dificila – asa ca am suma totala:

1999,95

Aproape 2000 de lei, suma incluzand si mancarea care nu a fost bio. Practic, toata mancarea pe luna noiembrie ne-a costat atat.

Partea buna? Am mai ramas cu o parte din mancarea cumparata (mai avem cam o jumatate de punga de chia, linte, miere, orez, fructe deshidratate si alune, plus ce mai ramasese in frigider: niste lapte, iaurt, rosii si un castravete bio). Estimez ca mai avem mancare in valoare de 100 de lei, dar nu o scad – las suma asa cum este.

Ce am invatat din luna bio?

Sincer, mie nu mi se pare extrem de scump, daca intr-adevar exista beneficii (alimente curate, lipsa conservantilor si a chimicalelor). Noi cumva reusim sa cheltuim mult pe mancare in fiecare luna, deci diferenta nu este uriasa – dar este, peste 100 de euro lunar si astea se aduna.

Din luna bio am invatat ca este dificil sa mananci exclusiv organic in momentul de fata. Comparativ cu produsele obisnuite, mancarea organica exte extrem de scumpa. Am ales intentionat luna noiembrie pentru a nu simti atat de mare diferenta la legume (cand in piata erau 2 lei kg de castraveti si 3 cel de rosii…) dar tot mi s-au parut extrem de scumpe. Pe de alta parte, lucrurile cumparate online, uscaturile, nu imi par atat de scumpe: orez, paste, fasole si toate cele cred ca vom incerca sa le inlocuim cu varianta bio.

Nu ne-am simtit mai bine, mai sanatosi, mai impliniti mancand bio. Nu am slabit, nu ne-am ingrasat, nu s-a intamplat nimic deosebit. Parca am mancat ceva mai putin si parca as zice ca am mancat mai putine porcarioare decat de obicei, dar nu imi dau seama.

Ce as face diferit? In primul rand, as comanda mai mult online. Preturile sunt mult mai bune decat in magazine si merita efortul unei comenzi consistente o data pe luna. Acum stiu mai bine preturile din magazine si as cumpara mult mai mult de la Lidl, de exemplu, care mereu par sa aiba cate o promotie. As face stocuri daca prind promotii, m-as uita mai des la raionul cu termen de valabilitate scurt – cel putin la noi in oras, acolo ajung mereu produse bio.

As continua sa mananc exclusiv bio?

Sincer, da. As face asta oricat de des as putea, desi mintea mea refuza sa accepte sa plateasca pe un avocado bio 10 lei, in cazul in care unul normal, mai mare, este 3 lei. Si tot asa. Dar cu siguranta nu o voi face. In acest moment nu ne permitem sa mancam exclusiv bio, dar voi continua sa consum cat mai multe alimente organice: unele chiar sunt similare la pret cu cele normale si probabil orice bonus ajuta.

Trebuie luat in considerare, de asemenea, ca am mers in aceasta luna bio avand cu un ochi in portofel. Probabil ca am fi putut foarte lejer sa cheltuim de trei ori mai mult pentru a lua toate “nebuniile” bio disponibile si trebuie sa recunosc ca multe dintre ele reusesc sa iti fure atentia. Partea proasta este ca multe dintre ele nu sunt prea sanatoase (mult zahar, multa grasime). In acelasi timp, probabil ca am fi reusit sa reducem cheltuielile daca renuntam la niste mofturi (covrigei, biscuitei…)

Nu stiu cat de folositoare sunt aceste date, dar sper sa va ajute. Puteti incerca un astfel de experiment timp de o saptamana, pentru a vedea unde sunteti. Sau puteti ignora complet “prostia asta bio”. Cum vreti!

De ce e bine să mâncăm usturoi și cum ne ajută

De ce e bine să mâncăm usturoi și cum ne ajută 


 Întâi de toate, trebuie spus că usturoiul este o sursă bună demagneziu, vitamină B6, C și B1. De asemenea, acesta este bogat în fosfor, seleniu, calciu, potasiu și fier. 

Reduce riscul apariției bolilor de inimă 
   Principalul motiv pentru care ar trebui să-l mâncăm este că reduce riscul apariției bolilor de inimă. Studiile au demonstrat că o dietă bogată în usturoi scade tensiunea arterială, subțiază sângele, scade nivelul colesterolului "rău", și crește nivelul colesterolului "bun". Toate aceste beneficii sunt datorate usturimii, care conține compuși bogați în sulf. Acești sulfați au rolul de a relaxă vasele de sânge și de a îmbunătăți circulația. 
  
 Usturoiul are și proprietatea de antioxidant natural, astfel, acesta ajută organismul în luptă împotrivă radicalilor liberi. Vitamină C, seleniul și manganul sunt antioxidanți foarte puternici care protejează inimă. 
  
  
 Antiinflamator 
  Poate fi folosit și că antiinflamator. Este indicat să mânaci usturoi când ești răcită,gripată sau ai atac de astm, unde este cazul. Usturoiul omoară bacteriile, chiar și pe cele care sunt rezistente la medicamente. În consecință, usturoiul are proprietăți deantibiotic, datorită conținutului de alicin. Acest compus se produce numai în momentul în care cățelul de usturoi este tăiat sau zdrobit. Cu cât este tocat mai mărunt sau pisat mai bine, cu atât efectul terapeutic va fi mai puternic. 
  
  
 Reduce riscul de apariție a cancerului de colon 
  Unele studii arată că dacă mănânci usturoi de câteva ori pe săptămâna, riscul aparitieicancerului de colon este redus. 
 Distrugând bacteria H.Pylori care se află în stomac, este posibil că usturoiul să reducă apariția cancerului de stomac. 
  
 Usturoiul poate combate 3 complicații date de diabet, și anume: nefropatiile,retinopatiile și nevropatiile. Acest lucru este datorat conținutului bogat în antioxidanți.  
   Indicat în curele de slăbire 
  
 Totodată, studiile arată că usturoiul poate fi folosit cu succes în curele de slăbit, deoarece alicinul previne îngrășarea, pe lângă faptul că scade tensiunea arterială, nivelul insulinei și al trigliceridelor. 
  
  
 Vindecă acneea 
  Multe persoane cred că usturoiul ajută la vindecarea acneei. Consumul de usturoi ajută organismul să elimine toxinele și, astfel, să reducă acneea. Însă, pentru acest tratament usturoiul trebuie consumat numai crud.  
  
 Poate da rezultate pozitive și împotrivă durerilor de picioare, cauzate de o circulație sangvina defectuoasă, de nivelul ridicat al colesterolului sau de tensiune arterială mare.  
  
 Cine consumă usturoi pentru proprietățile lui curative și nu vrea că respirația să-i fie urât mirositoare trebuie să tăie sau să zdrobească cățeii de usturoi, să-i pună într-o lingură și să-i înghită cu apa, astfel, conținutul va ajunge direct în stomac. Dacă nu s-a rezolvat problemă, mesteca câteva frunze de pătrunjel sau busuioc pentru a mai reduce din miros. 

 Sperăm că v-a plăcut articolul nostru și vă mai așteptăm pe site! 

Ce fructe și legume să mâncăm primăvara

                             Ce fructe și legume să mâncăm primăvara 
  
 Nutriționiștii recomandă să consumăm în special fructele și legumele din zonele de unde am crescut sau se trage familia noastră de generații. Cu alte cuvinte, dacă suntem români, să consumăm dominant alimente de pe meleagurile noastre și doar din când în când să variem cu fructe sau legume de import, pentru că suntem adaptați genetic să consumăm alimente din zonele în care am crescut. 
 De asemenea, este recomandat să consumați legumele și fructele în sezonul lor. Sunt ușor de procurat din piață, sunt proaspete și nu au fost tratate pentru a rezistă mai mult pe raft. În plus, organismul nostru este în armonie cu natură și nevoile nutriționale sunt în concordanță cu anotimpul în care ne aflăm. 

Martie 

   În luna martie apăr deja urzicile, pe care le putem culege chiar noi din păduri sau le luăm din piețele agro-alimentare. În această perioadă mai puteți consumă: leuștean, leurdă, untișor, rucolă românească (adică frunze de păpădie), lobodă, spanac, salată verde, usturoi verde, ceapă verde, mărar, lăptucă. 

Aprilie 

   În această luna mentă este deja crescută, apăr corcodușele și merele verzi. Se poate consumă compot sau suc de mere. Apăr și celelalte fructe, perele etc. Ridichiile roșii sunt deja în grădină, dar le puteți consumă și mai devreme din solar. 

Mai 

Deja putem consumă roșii, castraveți, vinete, ardei, țelină, morcovi, ceapă, mazăre, fasole verde, sfeclă roșie, pastranac, gulii, rozmarin, flori de șoc, chiar și busuioc și muguri de brad în a două jumătate a lunii. Fructele din această perioadă sunt cele timpurii, cum ar fi cireșele de mai, caisele timpurii, merele, corcodușele, perele, căpșunele, chiar zmeură dacă este vreme caldă. 
 Sperăm că v-a plăcut lista noastră și va mai așteptăm pe site-ul nostru. 

Apa de la robinet - sanatoasa sau nu?


Cam acum un an m-am hotarat sa trec de la consumul exclusiv de apa plata (pentru baut si gatit) la o varianta ceva mai avantajoasa din punct de vedere financiar: apa de la robinet. Pentru asta, am cumparat o cana de filtrare (am mers pe modelul Laica fiindca mi s-a parut bun ca pret) si, luni de zile, am baut apa refiltrata din Dunare.

Da, orasul in care locuiesc eu trage toata apa potabila din Dunare. Am realizat lucrul asta, abia in urma cu cateva luni. Un fluviu care trece printr-o sumedenie de tari Europene, prin capitale intens poluate, o Dunare care tot strange gunoaie si boala de-a lungul a mii de kilometri… asta este apa pe care o beau eu. Imbogatia cu clor care omoara toate lighioanele, filtrata de-o cana care elimina acel clor si multe alte metale.

Dar este oare suficient?

Calitatea apei este – sau mai bine zis, ar trebui sa fie – mult mai buna dupa ce folosesc cana filtranta. Daca intr-adevar functioneaza asa cum zice (si nu cred ca nu o face), opreste rugina aferenta tevilor de apa imbatranite si distruse, clorul precum si alte metale. Insa apa din Dunare sau apa de la robinet pentru cei care au norocul altor rauri prin preajma nu are doar problema ruginii din tevi si a eventualelor metale.

O cana filtranta nu opreste excesul de nitriti si nitrati si pana la urma toate porcariile care se gasesc, din pacate, prin toate raurile de pe planeta asta. Dunarea in sine este infecta. Stiu, pentru ca o vad. Stiu, pentru ca mergeam la pescuit si mi se parea atat de imputita incat nici pestii pe care ii prindeam nu puteam sa ii mananc. Asa ca… ar trebui sa beau apa din ea?

Si uite, cu gandurile astea in minte, am revenit la apa plata. Momentan, pentru ca este mai ieftin (dar nu cu mult), folosim apa plata doar pentru baut, iar cand vine vorba de gatit, folosim in continuare apa filtrata. E un compromis pe care l-am gasit acum si la care, probabil, vorm renunta incet-incet, pe masura ce imi voi dori sa elimin toate potentialele porcarii care-mi intra in corp.

Dar nici apa plata nu este mereu o optiune sigura. Excluzand posibilitatea ca orice apa sa fi fost depozitata incorect sau infestata cu cine stie ce streptococ/stafilococ sau ce-o infecta apele, sunt anumite ape care nici macar nu sunt “de izvor”. Am incercat insa sa studiez bine piata si am mers pe cea care mie mi-a parut cea mai buna optiune: Aquatique.

Recunosc, alegerea mi-a fost influentata si de faptul ca scrie pe ea ca e safe pentru bebelusi (si noi am folosit-o fara probleme evidente), dar si de faptul ca are un pret decent. La inceput ma lasasem influentat si de campaniile din jurul Aqua Carpatica, dar sticlele lor sunt atat de subtiri incat pur si simplu mi s-au spart in cateva ocazii, ca m-am suparat si am schimbat firma.

In concluzie, nu am deloc incredere in apa de la robinet din Romania. Nu e ceva bazat pe dovezi clare, este pur si simplu vorba de lipsa de incredere cauzata de o analiza logica, zic eu, a problemei. Iar varianta apa plata nu este mult mai scumpa fata de cana filtranta, dar este ceva mai incomoda pentru ca se strang atat de multe bidoane de apa ca nu mai stii ce sa faci cu ele. Plus ca trebuie sa le si cari – in cazul meu pana la etajul 3, fara lift.

Voi ce ziceti? Beti apa de la robinet? Considerati apa de la robinet sigura de baut sau tot pe mana apei plate mergeti?

Afla care este cel mai bun cascaval din Romania?!


De ceva vreme incoace, ma macina aceasta intrebare: care este cel mai bun cascaval? Sunt un mare fan al lactatelor si branzeturilor, iar pana acum consumam cu mare placere cascavalul Sofia de la Delaco. Inca este pe lista de cumparaturi fiindca imi place mult nu doar gustul, dar si faptul ca, incalzit, devine delicios de elastic, fiind o alegere perfecta pentru sandwichuri, paste, ca topping de pizza sau in orice mancare in care pui cascaval.

Insa, atunci cand vine vorba despre a-l manca direct, neincalzit, parca nu ma satisface la fel de mult. Este un cascaval moale si parca ii lispeste ceva. Asa ca am pornit in cautarea cascavalului perfect si am nevoie de recomandarile voastre, fiindca sigur imi va fi greu sa trec prin toate tipurile disponibile in supermarketuri.

Ce imi doresc eu de la cel mai bun cascaval? Pai vreau sa fie un cascaval destul de sarat (majoritatea pe care le incerc nu exceleaza la capitolul asta) dar si destul de tare (gen cheddar sau Emmentaler). Nu cer multe, nu?

Pana acum (testarile organizate au inceput de putin timp), am incercat cascavalul maturat de la Muller, care este bun insa nu exact ce caut eu, precum si cascavalul un cascaval fara lactoza, german, a carui marca nu imi vine acum in minte, dar care n-a bifat nicio casuta. Am incercat si cascavaluri marca proprie din Lidl, precum si alte tipuri de-a lungul anilor, dar fara a cauta ceva anume cum caut acum, multumit fiind de Sofia celor de la Delaco fiindca nu consumam cascavalul decat “gatit”.

Dar acum mai vreau ceva in plus si nu gasesc acest cascaval perfect de mancat cu niste biscuiti sarati. Aveti recomandari? Care este, dupa parerea voastra, cel mai bun cascaval din Romania?

Netflix in Romania: Cum se foloseste?

Netflix in Romania

Incepand cu ianuarie 2016, Netflix s-a lansat si in Romania – un lucru care pe majoritatea romanilor, care stau cu torrentul setat sa porneasca automat cand deschid calculatorul, nu-i va impresiona. Dar intram si noi incet-incet “in randul lumii” iar Netflix este un pas important in aceasta directie.

In acest articol voi scrie un scurt ghid pentru Netflix Romania: cum sa-ti faci cont, care este cel mai bun si cum sa-l folosesti, precum si cateva impresii despre acest serviciu.

Ce este Netflix? Este un serviciu gen “video on demand” prin care poti sa faci streaming la flime si seriale, legal – dar pentru care platesti o taxa lunara. Similare sunt Voyo, Antena Play, Seenow sau Digi Play. Marele avantaj Netflix? Ofera toate serialele populare originale Netflix (Narcos, Orange is the New Black, Breaking Bad etc), plus o gama mai variata de filme si seriale decat concurentii de pe piata romaneasca, precum si mai recente.
Din moment ce prima luna este gratuita, nu vad de ce nu ar incerca toata lumea sa vada daca Netflix chiar este pentru ei. Iata cum puteti sa va faceti cont Neflix Romania:

1. Mergeti pe pagina lor si dati click pe butonul mare, rosu “Start Your Free Month”

2. Selectati planul care vi se potriveste: sunt trei disponibile, cel mai ieftin permitand un singur privitor la un moment dat, fara optiunea de vizionare HD sau Ultra HD. Planul Standard permite vizionarea in HD si doi privitori in acelasi moment, iar planul Premium permite 4 privitori in acelasi moment precum si optiunea Ultra HD.
Cu alte cuvinte, cel mai mult depinde de cate persoane credeti ca vor folosi Netflix-ul in acelasi timp: de exemplu, seara inainte de culcare, va rula un singur televizor/calculator/tableta sau vor fi patru? De asemenea, serviciile mai scumpe permit o “smecherie” pe care cu siguranta nu doar romanii o vor folosi mult: puteti imparti costurile lunare cu un prieten (sau mai multi in cazul serviciului Premium) si va puteti bucura de intreaga oferta. Plata nu poate fi impartita, deci aceeasi persoana o va efectua mereu, dar nu cred ca asta va fi o mare problema.

In final, trebuie tinut minte ca aveti nevoie de card sau PayPal pentru a va face cont, chiar si doar pentru doar luna gratuita/

3. Dupa ce v-ati creat contul, va puteti loga iar Netflix va oferi posibiliatea sa creati profile de vizionare (mai mult despre asta mai jos) iar apoi, pentru profilul tau, sa selectezi cateva filme/seriale favorite pentru a primi recomandari de filme si seriale similare.
4. Dupa finalizarea acestui pas, accesati Netflix: prima pagina va prezinta cele mai populare produse Netflix, recomandari bazate pe preferinte si tot felul de sugestii pentru a incepe sa priviti ceva ce va place.
Butonul Browse din stanga sus poate fi folosit pentru a cauta ceva anume – sunt disponibile o sumedenie de seriale si filme grupate pe categorii, genuri… doar timp sa ai pentru toate! Netflix Romania poate fi accesat pe orice dispozitiv atata timp cat esti conectat la internet (computer/laptop, Smart TV, tableta).

Cum sa vezi filmele si serialele in HD si Ultra HD

In functie de abonamentul ales, poti vedea filmele si serialele in HD si/sau Ultra HD. Pentru a activa aceasta optiune, trebuie sa accesezi intai profilul tau: coltul dreapta sus, muti mouse-ul peste numele de utilizator si click pe Your Account.
In noul meniu mergi la Playback Settings si selectezi optiunea “Best” la “Data Usage per Screen”

Stiai ca scortisoara este toxica? Vezi de ce!


Scortisoara este toxica! Afla de ce mai jos.

Ei bine, pana de curand, eu nu stiam treaba asta. Eram convins ca scortisoara nu este doar delicioasa, ci si sanatoasa. Ba chiar auzisem vag de niste studii care spuneau ca scortisoara ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, deci era si un fel de aliment-minune.

Ei bine, desi toate lucrurile bune pe care le stim despre scortisoara sunt adevarate, la fel de adevarat este si acela ca scortisoara pe care o mancam noi – cea care este disponibila in orice magazin – este toxica.

Si asta pentru ca scortisoara pe care o mancam nu este scortisoara adevarata.

Scortisoara “adevarata” este scortisoara de Ceylon, scortisoara care arata diferit de cea pe care o consumam noi – Cassia cinnamon sau scortisoara Cassia, originara din China sau Indonezia. Mai jos poti vedea diferenta dintre cele doua tipuri de scortisoara:
Scortisoara Cassia, conform studiilor efectuate de-a lungul anilor, poate face rau organismului uman, ducand la inflamarea sau chiar afectarea mai serioasa a ficatului, datorita unei substante pe care o are in exces, numita cumarina (coumarin). Daca nu ma credeti pe cuvant, Wikipedia confirma, precum si acest articol din Medical News Today.

Scortisoara adevarata, cea de Ceylon, are si ea cumarina, insa in cantitati mult mai mici. S-a dovedit, de fapt, ca ieftina scortisoara de magazin, originara din China sau Indonezia, are pana la de 63 de ori mai multa coumarina decat surioara ei din Ceylon

De fapt, s-a mers pana acolo incat Uniunea Europeana a reglementat folosirea scortisoarei obisnuite la 50 de miligrame per kilogram pentru ca este foarte periculoasa.

Daca scortisoara este toxica si atat de periculoasa, de ce se foloseste? Ei bine, stim cu totii ca lucrurile nesanatoase nu sunt intotdeauna interzise, iar scortisoara in sine nu te omoara imediat ce-ai consumat un varf de lingurita. Consumul constant de cantitati mari (aproximativ un varf de lingurita pe zi, pentru un adult) poate provoca probleme ficatului insa consumul sezonier, in anumite limite, probabil ca reduce mult riscurile.

Daca obisnuiesti sa mananci multa scortisoara, ai o scapare: poti cumpara varianta sanatoasa, scortisoara de Ceylon (care este mult mai scumpa – acesta fiind si motivul pentru care surioara cea toxica este preferata, fiindca este mai ieftina). Destul de greu de gasit in Romania, ea exista totusi si o simpla cautare pe Google va va da doua-trei rezultate de magazine care vand acest tip de scortisoara mai sanatoasa.